Valitse sivu

Tänä syksynä omenasato on ollut huikean suuri, mutta monilla pihoilla sadon joukossa on ollut paljon muumiotautisia tai muutoin vioittuneita omenoita. Pilaantuneet omenat voi viedä Päijät-Hämeen Jätehuolto Oy:n (PHJ) jäteasemille, jossa ne otetaan vastaan maksutta, samoin kuin kotitalouksien tuomat haravointijätteet ja risut. Maksuton vastaanotto on avoinna vain jäteaseman aukioloaikoina.

Mitä voi lajitella risuihin ja haravointijätteisiin?

Risujätteeksi lajitellaan kaikki puiden ja pensaiden oksat sekä alas leikatut pensasaidat.

Haravointijätettä ovat lehtien, neulasten ja nurmikon haravoinnista kertyvä jäte, ruohovartiset kasvit, rikkaruohot, pensaiden ja pensasaitojen leikkuusilppu. Myös maahan pudonneet, pilaantuneet tai muumio-omenat luetaan mukaan haravointijätteeseen.

Risut ja haravointijätteet otetaan vastaan jäteasemalla eriteltyinä kuormina, koska niiden jatkokäsittelykin on erilainen. Risujen ja haravointijätteiden sekakuormista peritään vastaanottomaksu. Muovisäkkeihin pakatuista haravointijätteistä ei peritä vastaanottomaksua, mikäli asiakas itse tyhjentää säkit jäteasemalla osoitettuun paikkaan.

Milloin risuja ja haravointijätteitä saa viedä jäteasemille?

Asikkalan ja Orimattilan jäteasema: risuja ja haravointijätteitä saa tuoda maksutta alle 1 m3:n kuormina ympäri vuoden.

Heinolan ja Hollolan jäteasemat sekä Lahden jäteasema Pilleri: risuja ja haravointijätteitä saa tuoda maksutta ympäri vuoden, ilman määrärajoitusta.

Padasjoen jäteasema: risuja ja haravointijätteitä saa tuoda maksutta alle 1 m3:n kuormina huhti-, touko-, syys- ja lokakuun ajan, muulloin sekajätteen hinnalla.

Sysmän jäteasema: risuja saa tuoda maksutta ympäri vuoden ilman määrärajoitusta ja haravointijätteitä saa tuoda maksutta alle 1 m3:n kuormina ympäri vuoden.

Puutarhajätteitä ei saa polttaa eikä haudata maahan

Jätteiden hävittäminen polttamalla on pääsääntöisesti kielletty. Vain asemakaava-alueen ulkopuolella saa polttaa avopolttona vähäisiä määriä kuivia risuja ja oksia sekä käsittelemätöntä puujätettä. Myös jätteiden hävittäminen maahan hautaamalla on kiellettyä.

Jäteneuvoja tavattavissa Ympäristökontissa Lahden Torilla

Jos sinua on jäänyt askarruttamaan lajitteluun liittyvät asiat, niin tule juttelemaan lajittelusta tai muista jätehuoltoon liittyvistä asioista Lahden Torilla sijaitsevaan Ympäristökonttiin to 15.9.2016 klo 9 – 11. Kerromme myös Ympäristoviikolla jäteasemilla järjestettävistä Luukuta Oikein – tapahtumista. Kontissa on jaossa maistiaisia syksyn omenasadosta.

Lisätietoja: Mika Kantele, palveluesimies, puh. 0500 934 360