Valitse sivu

Nuorisotyötä tehdään eri ympäristöissä ja erilaisin menetelmin. Meillä Kärkölässä ”pääpaikkana” toimii Järvelän Nuokku eli nuorisotalo, jossa järjestetään avointa talotoimintaa 9-20 -vuotiaille lapsille ja nuorille. Kasvava toimintamuoto on myös kouluilla tehtävä koulunuorisotyö. Etsivä nuorisotyö ja nuorten työpaja keskittyvät toimimaan usein jo lähempänä täysi-ikäisyyttä olevien nuorten parissa.

Nuorisotyön tarkoitusta ohjaa mm. nuorisolaki, joka määrittelee tavoitteeksi nuorten osallisuuden vahvistamisen, nuorten kasvun ja itsenäistymisen, yhteisöllisyyden ja harrastamisen tukemisen, nuorten yhdenvertaisuuden, tasa-arvon ja oikeuksien toteutumisen edistämisen sekä kasvu- ja elinolojen parantamisen. Me haluamme sanoa tämän lyhyemmin: nuorisotyön tarkoitus on olla läsnä ja mukana lasten ja nuorten elämässä!

Otsikon mukaisesti meillä Nuokulla tosiaan tehdään kivoja asioita, sillä toiminta keskittyy vapaa-ajan viettoon ja on osallistujille täysin vapaaehtoista. Usein kuultu klisee onkin ihmettely, että kylläpä on helppoa työtä, pelataan vaan bilistä ja tehdään kaikkea muuta hauskaa, saako siitä vielä palkkaakin? Näiden kivojen asioiden taustalla on kuitenkin aina lain määrittelemiä tavoitteita, niitä ei vain ehkä ulkopuolinen välttämättä huomaa tai tule ajatelleeksi.

Otetaanpa esimerkin vuoksi tarkasteluun yksi suosituimpia juttuja, jota Nuokulla tapahtuu eli lettupäivä. Herkutteluhetki pitää sisällään monenlaista kasvatuksellista asiaa, kun toimintaa vähän avataan. Toimimme aina niin, että ennen letunpaistoa lapset laittavat nimensä ns. lettulistaan, ja tulevat sen mukaan keittiöön yksi kerrallaan paistamaan oman lettunsa. Ohjaaja on koko ajan vieressä opastamassa ja valvomassa. Lapsi oppii siis ensin odottamaan omaa vuoroaan ja ennen kokkailua pestään tietenkin aina kädet eli opetellaan hygieniaa. Lettua paistaessa opitaan käsittelemään ja varomaan kuumia välineitä. Letun paistuessa ohjaajalla on loistava tilaisuus jututtaa rauhassa lapsia yksi kerrallaan, kysellä ja kuunnella kuulumisia. Ennen kuin päästään syömään, jokainen käy vuorollaan hakemassa paikalle listan seuraavan paistajan ja tässäkin saattaa olla oppimisen paikka: joskus pitää uskaltaa kyselemällä etsiä joku, jota ei entuudestaan tunne. Kun pääasia eli mässäily on ohi, opetellaan vielä siivoamaan omat jäljet.  

Lettujen paiston lisäksi kaikessa muussakin Nuokun ja nuorisopalveluiden kivassa toiminnassa on sisäänrakennettuna aina enemmän kuin miltä se päälle päin näyttää.

Lapsille ja nuorille tärkeintä on kuitenkin kiva tekeminen ja aikuisen turvallinen läsnäolo, tulkoon oppiminen ja kasvatus vaivihkaa siinä sivussa!

Järvelän Nuokun väki