Kotiseutumuseo - Kärkölä-seura ry

Huovilan puistossa toimii  Kärkölä-seuran ylläpitämä Kärkölän kotiseutumuseo.   Kärkölä-seura ry on kotiseutuyhdistys,  joka tekee kotiseututyötä talkootyönä. Seura on esim. siirtänyt kotiseutumuseolle rakennuksia ja pitää niitä kunnossa, hoitaa museon esineistöä, opastaa kesäviikonloppuisin museolla sekä järjestää erilaisia tilaisuuksia yhteistyössä kunnan kanssa. Seura tekee kevätretkiä myös muualla oleviin alaan liittyviin  tutustumiskohteisiin. Seura on perustettu vuonna 1950.

Kotiseutumuseoon kuuluu yhteensä 14 rakennusta, jotka kaikki ovat nykyisille paikoilleen muualta siirrettyjä, savusaunaa ja lehmikatosta lukuun ottamatta Kärkölän alueelta kuitenkin. Museon päärakennus on Maijalan vanha päärakennus Marttilan kylästä Kärkölän eteläpäästä. Rakennuksen vanhimmat osat ovat 1700-luvulta, uusimmat 1800-luvun jälkipuoliskolta. Pihapiirissä on eri-ikäisiä aittoja, savusauna, lehmikatos sekä aiemmin mm. kauppana toiminut rakennus, jossa nyt on kesäisin kahvio. Lisäksi museokokonaisuuteen kuuluu viljamakasiini, riihi, paja ja syytinkimökki. Pihapiirissä on myös vinttikaivo ja tuulimoottori. Uusin kotiseutumuseoalueelle siirretty rakennus on Järvelästä tuotu ns. Veijalaisen kauppamakasiini. Sen pystytysurakka valmistui syksyllä 2007. Kotiseutumuseon rakennukset samoin kuin niissä olevan esineistön Kärkölä -seura on saanut pääosin lahjoituksina, ostettuja rakennuksia ovat ainoastaan kahviorakennus ja kauppa-makasiini.

Kotiseutumuseon talonpoikaisessa pihapiirissä järjestetään kesäaikaan erilaisia tapahtumia, aitoissa on vaihtuvia näyttelyitä.

Tutustu puiston uusiin sivuihin >>

Puheenjohtaja

Ilkka Kari
040 726 8540

Sihteeri

Inka Sola
050 377 2347

aitat

museo